11/12/2015

El Claustre del Mas del Vent de Palamós obrirà al públic el gener del 2016

Grups d’entre 8 i 25 persones podran visitar la finca on s’ubica el Claustre, gràcies a un conveni que avui han signat la plataforma Focus Engelhorn i l’Ajuntament

Podran accedir a l’espai, amb caràcter preferent, els escolars i entitats socials de Palamós així com els estudiants de Batxillerat Artístics d’altres municipis

Les visites al Claustre contribuiran a potenciar turísticament com a destinació cultural i de patrimoni

L’actor Martí Peraferrer s’encarregarà de les visites teatralitzades els mesos d’estiu.
A partir del gener de 2016, passat les festes, el Claustre del Mas del Vent de Palamós serà visitable en virtut d’un conveni que avui han signat l’Ajuntament i la plataforma cultural Focus Engelhorn, a la finca del Mas del Vent. Es tracta d’una “iniciativa cultural, docent i social que va encaminada a posar de relleu i en valor els elements arquitectònics i artístics ubicats al Mas del Vent de Palamós, a través de la interpretació, la formació i l’estímul de la creativitat”.

Tindran l’oportunitat de conèixer el Claustre i el seu entorn els alumnes de les escoles de Palamós, dins el marc d’un concurs de dibuix infantil, amb l’entrada gratuïta. Així mateix, l’Ajuntament i Focus Engelhorn adreçaran una proposta als centres que imparteixen el Batxillerat Artístic d’arreu de Catalunya per tal que els estudiants puguin visitar el Claustre.

En paral·lel, les visites passaran a incorporar-se a l’oferta turística de Palamós com a destinació de patrimoni, el primer dissabte dels mesos de març i abril i d’octubre i novembre, i tindrà un preu de 20 euros per persona. La visita, en grups d’un mínim de 8 persones i un màxim de 25, tindrà un tast dels productes de Km0 de l’empresa Brugarol de Palamós (www.brugarol.com), té un guionatge de l’empresa Àgora, especilitzada en el guionatge de les visites guiades de centres de referència de Catalunya, i les coordinarà el Museu de la Pesca de Palamós. Tindran una durada d’una hora i mitja i seran en català, castellà, anglès i francès.

Així mateix, també estan programades 5 visites teatralitzades, a cura de l’actor català Martí Peraferrer, director del festival Fitag, durant els mesos de maig, juny, juliol, agost i setembre. També el primer dissabte de cada mes i el preu oscil·larà entre 125 i 150 euros. L’esdeveniment inclourà un menjar amb productes de l’empresa Brugarol, que treballa amb estàndars ecològics, i així mateix amb la gamba de Palamós com a producte de referència. Aquestes visites estaran coordinades per Focus directament i tindran una durada total d’una hora i mitja. Seran en català, castellà, anglès i francès.

Finalment, s’organitzaran visites per a un públic més especialitzat, amb una periodicitat per determinar, a través d’una comissió formada pel cap de Patrimoni de l’Ajuntament, Miquel Martí, per Eduard Carbonell, historiador de l’art de la Universitat de Girona, especialista en El Claustre –a més de la persona que va conduir l’estudi encarregat per la Generalitat-, per Joaquim Nadal –director de l’Institut de Recerca en Patrimoni Cultural i per Ricard Planas, director de Focus i de la revista bonart.

D’altra banda, també s’obre la porta a programar visites dirigides a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural vinculada al municipi de Palamós i les escoles.

La recaptació neta de totes les prestacions econòmiques que generi la visita del claustre, una vegada deduïdes totes les despeses que comporta la visita, inclosa l’assegurança, quedarà a disposició de l’Ajuntament o de l’entitat que determini sense ànim de lucre que tingui finalitat social, sanitària, educativa o cultural del municipi.

Focus Engelhorn: un any de vida

Focus Engelhorn va néixer ara fa una mica més d’un any, el 9 de desembre de 2014. Desenvolupa la seva activitat a les finques del grup Brugarol a Palamós i Canet d’Adri (Girona) i és l’expressió de la passió de la família Engelhorn per la cultura, el paisatge i la societat d’aquest tros de costa mediterrània.
Aquesta nova iniciativa, singular i plantejada des de la passió per cultura, l’amor a la terra i el compromís amb la gent, compta amb el suport de l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona. Sota la direcció artística del crític d’art i gestor cultural Ricard Planas, de Bonart cultural, Focus Engelhorn treballa estretament amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya; la Fundació Premediterrània; la Fundació Lluís Coromina; la Fundació Bunka; la Fundació Estany; la Fundació Mas Casadevall i l’Institut de Recerca Holística de Montserrat. Enguany també ha col·laborat amb la Fira Swab, la Fira Arco de Madrid, el Centre Cultural la Mercè de Girona amb jornades sobre Thomas Mann, amb el projecte Plant for de Planet, amb el gallery Weekend.

Tres eixos: Arts, paisatge i integració.

El pla d’actuació de Focus Engelhorn se centra en tres eixos, cadascun dels quals preveu la posada en marxa d’accions concretes:

Focus Engelhorn (Arts). Focus Engelhorn posa el patrimoni de les diverses finques del grup brugarol al servei de la divulgació i la investigació cultural. Engelhorn col·labora, també, amb la Fundació Premediterrània per a la conservació, l’estudi i la difusió del patrimoni cultural i marítim. Així mateix, fa una clara aposta per la promoció del talent, de manera que l’univers Engelhorn està molt vinculat a noms com el del cineasta Albert Serra, l’artista electrònic Marcel·lí Antúnez, l’escultor Medina Campeny o el pintor Xavier Escribà, entre d’altres.

Focus Engelhorn (Paisatge). Una pàgina web (www.focusengelhorn.com) dóna conèixer aquells creatius l’obra dels quals pivota a l’entorn del concepte de paisatge. Aquesta iniciativa es duu a terme en col·laboració amb la Fundació Lluís Coromina, la revista bonart i l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que dirigeix el catedràtic de Geografia Humana, Joan Nogué.

Focus Engelhorn (Integració). La plataforma impulsa iniciatives destinades a millorar les condicions de vida de les persones menys afavorides i col·labora estretament amb les entitats del tecer sector de Palamós.

La recaptació neta de totes les prestacions econòmiques serà donada a fins socials
XARXA D’AMBAIXADORS PER LA JUSTÍCIA CLIMÀTICA DE LES GAVARRES +
8 de Juliol – 2a Nit Solidària Costa Brava +
12/12/2015 FESTA DE LA CADIRA – LAS HERAS (GIRONA) +
El Mas del Vent acull la primera Nit Solidària Costa Brava per la recerca de la Sida +
Focus Engelhorn patrocina la 9a edició de les Jornades de Muntanya i Natura +
13/12/2015 FIRA NADALENCA DE PALAMÓS +
Més de 800 persones visiten el claustre del Mas del Vent al 2016 +
El celler Brugarol, escenari de la trobada ‘Focus d’infiltració: Visions i reptes de l’arquitectura catalana contemporània’ +

amb la col·laboració de BRUGAROL Web Design: iglésiesassociats