17/02/2017

Roda de Premsa – Pla d’accions Focus Engelhorn 2017

L’AJUNTAMENT DE PALAMÓS I LA PLATAFORMA CULTURAL FOCUS ENGELHORN HAN ACORDAT ESTABLIR FINS A VUIT EL NOMBRE DE VISITES ADREÇADES AL PÚBLIC EN GENERAL QUE ES REALITZARAN ENGUANY AL CLAUSTRE. AQUESTA ACTIVITAT TINDRÀ LLOC DURANT ELS MESOS DE MARÇ, ABRIL, OCTUBRE I NOVEMBRE I SEGUIRAN SENT GESTIONADES DES DEL MUSEU DE LA PESCA. AQUESTES VISITES ESTAN PROGRAMADES PER A GRUPS MÀXIMS DE 25 PERSONES ADULTES MÉS 10 MENORS I PERMETEN CONÈIXER LA HISTÒRIA D’AQUEST CLAUSTRE, EL MAS I LA TORRE DE DEFENSA –AQUESTS DOS DECLARATS BÉ CULTURAL D’INTERÈS NACIONAL– AIXÍ COM EL MARC DE LA FINCA ON S’UBIQUEN. ENGUANY TAMBÉ ES PROGRAMARAN VISTES GRATUÏTES ADREÇADES ALS ALUMNES DE PRIMÀRIA DE LES ESCOLES DE PALAMÓS I ENTITATS DE LA VILA I, COM A NOVETAT, TAMBÉ S’INCLOURAN VISITES PER ALS ALUMNES DE BATXILLERAT DEL MUNICIPI. EL CLAUSTRE DEL MAS DEL VENT TORNARÀ A SER UN ANY MÉS ESCENARI D’UN DELS ESPECTACLES DEL FESTIVAL DE DANSA ONADANCE, I AQUEST 2017 ESDEVINDRÀ PROTAGONISTA D’UN LLIBRE QUE ELABORA EL CATEDRÀTIC D’HISTÒRIA DE L’ART, EDUARD CARBONELL.

Per segon any consecutiu l’Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn impulsen el conveni de col•laboració que permet posar de relleu i en valor els elements arquitectònics i artístics ubicats al Mas del Vent de Palamós, a través de la interpretació, la formació i l’estímul de la creativitat, incorporant aquesta proposta a l’oferta turística del municipi i reforçant el paper del seu patrimoni cultural.

Enguany però és previst doblar el nombre de les visites adreçades al públic en general que es realitzaran al claustre. Aquesta decisió és fruit de l’èxit de les quatre visites programades l’any passat, on es va obtenir un ple total, amb la participació de més d’un centenar de persones (100 adults i 4 menors).

D’aquesta manera s’ha establert per aquest 2017 un total de vuit visites obertes al públic en general mitjançant les quals es permet conèixer la història d’aquest claustre, el mas i la torre de defensa –aquests dos declarats Bé Cultural d’Interès Nacional– així com el marc de la finca on s’ubiquen. Aquesta activitat tindrà lloc el primer dissabte dels mesos de març, abril, octubre i novembre, en dos horaris diferenciats, per a dos grups, d’11 a 12 h i de 12.30 a 13.30 h. Aquestes visites s’acompanyen d’un tast de vi i productes Brugarol.

Les visites se seguiran fent per a grups d’un màxim de 25 persones adultes, amb una reserva de 10 places per a menors, amb un preu de 20 € per persona adulta i de 10 € per als menors de 16 anys. La venda dels tiquets i la gestió de reserves se seguirà centralitzant al Museu de la Pesca de Palamós. La recaptació econòmica neta que generen aquestes visites públiques al claustre, i una vegada deduïdes totes les despeses que comporta la visita, inclosa l’assegurança, queda a disposició de l’Ajuntament de Palamós, que un cop valorades les propostes, determinarà quina/es entitat/s locals sense ànim de lucre seran beneficiàries d’aquesta aportació econòmica, que es destinarà a projectes locals amb finalitat social, sanitària, educativa o cultural.

Visites gratuïtes per a estudiants i col•lectius locals
A banda d’aquesta oferta oberta al públic en general també es programen quatre vistes totalment gratuïtes adreçades als alumnes de les escoles de primària de Palamós, que es realitzaran durant el mes d’abril, i que incloses dins el programa pedagògic municipal “Fem Arrels”, aporten documentació addicional als alumnes on s’explica els elements visitats.

Un total de 237 alumnes dels cursos de P5 i de 2n de primària van poder gaudir de la visita al Mas del Vent durant l’any passat amb un recorregut guiat i pensat especialment per a les edats d’aquests alumnes, que els va permetre conèixer els diversos elements escultòrics i patrimonials d’aquest espai.

En l’àmbit educatiu cal destacar la inclusió enguany de visites adreçades als alumnes de batxillerat del municipi, que també podran conèixer la història d’aquest claustre, el mas i la torre de defensa d’aquesta finca, en les visites que es programaran a l’abril.

L’acord de visites gratuïtes establertes entre l’Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn, també inclou un any més les visites dirigides a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural, vinculades al municipi de Palamós.

El claustre, escenari del festival de dansa Onadance
Per segon any consecutiu el claustre del Mas del Vent serà escenari d’un dels espectacles programats al festival Onadance organitzat per l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i la companyia de dansa palamosina CobosMika Company, amb la col•laboració de la plataforma cultural i artística Focus Engelhorn.

En aquest cas serà concretament el 7 de juliol amb l’espectacle “In tarsi” de la companyia Circ Eia. L’any passat més de 150 persones van ser presents a la representació de la coreografia NMNW Neither Man Nor Woman, que els ballarins professionals de CobosMika company van realitzar al claustre.

Edició del llibre del claustre
El claustre del Mas del Vent també esdevindrà protagonista d’un llibre que actualment elabora el catedràtic d’Història de l’Art, Eduard Carbonell, i que es preveu que surti a la llum a finals d’aquest any.

Carbonell va ser el responsable de redactar l’informe que va determinar que el Claustre del Mas del Vent no és medieval. Actualment està ultimant aquest llibre, que editarà Focus Engelhorn, on es donen els detalls d’aquella investigació. Aquest llibre aportarà informació sobre l’origen i la construcció del Claustre, adquirit pel col•leccionista Hans Engelhorn, i traslladat a finals dels anys cinquanta de Ciudad Lineal a Palamós.

Carbonell, l’autor d’aquesta publicació, va ser director del Museu Nacional d’Art de Catalunya entre 1994 i 2005.

Enguany es doblaran el nombre de visites programades al Claustre del Mas del Vent de Palamós, després de l'èxit de públic aconseguit l'any passat
Per una “Arcàdia” postmoderna +
Mas Bell-lloc, l’essència del passat +
VISITA GUIADA AL MAS DEL VENT – 04 novembre 2017 +
Les propostes més independents del Swab, de la mà de Focus Engelhorn +
13/12/2015 FIRA NADALENCA DE PALAMÓS +
FOCUS ENGELHORN A BON ART +
2a Nit Solidària Costa Brava recapta 38.900 € per la lluita contra la sida +
Focus Engelhorn rebutja l’actuació policial de l’1 d’octubre +

amb la col·laboració de BRUGAROL Web Design: iglésiesassociats