12/11/2016

Més de 800 persones visiten el claustre del Mas del Vent al 2016

Durant aquest primer any en el qual s’han programat visites obertes al públic, més d’un centenar de persones han tingut l’oportunitat de conèixer la història d’aquest claustre, el mas i la torre de defensa, així com el marc de la finca on s’ubiquen. Mitjançant l’acord establert entre l’Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn, durant aquest any 2016 s’han programat quatre visites obertes al públic en general que han tingut lloc durant els mesos de març, abril, octubre, i que han finalitzat aquest mes de novembre. Les visites s’han programat per a grups màxims de 25 persones adultes més 10 menors. A banda també s’han realitzat vistes adreçades a entitats locals, als alumnes de primària de les escoles de Palamós, així com activitats culturals i solidàries.

Més d’un centenar de persones (100 adults i 4 menors) han gaudit durant aquest any 2016 de les visites guiades i obertes al públic en general, al Claustre del Mas del Vent de Palamós. La xifra destaca el ple que hi ha hagut en totes i cadascuna de les visites programades, quatre en total, que s’han dut a terme concretament els dissabtes 12 de març, 2 d’abril, 1 d’octubre, i finalitzant el passat 5 de novembre.

Aquestes visites públiques que s’han programat per primera vegada al Claustre del Mas del Vent, són fruit del compromís establert mitjançant el conveni signat a finals de l’any passat entre l’Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn, que permet posar en funcionament aquesta “iniciativa cultural, docent i social que va encaminada a posar de relleu i en valor els elements arquitectònics i artístics ubicats al Mas del Vent de Palamós, a través de la interpretació, la formació i l’estímul de la creativitat”, incorporant aquestes visites a l’oferta turística del municipi i reforçant el paper del seu patrimoni cultural.

Aquestes visites es van establir per a grups d’un màxim de 25 persones adultes, amb una reserva de 10 places per a menors, amb un preu de 20 € per persona adulta i de 10€ per als menors de 16 anys. La venda dels tiquets i la gestió de reserves s’ha realitzat des del Museu de la Pesca de Palamós.

L’itinerari que s’ha preparat ha tingut el guionatge de l’empresa Àgora, especialitzada en continguts de les visites guiades de centres de referència de Catalunya, i els seus continguts s’han elaborat per a poder fer en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

La visita al Mas del Vent ha permès conèixer la història del claustre romànic, però també del propi mas i de la torre de defensa (declarats Bé Cultural d’Interès Nacional) així com el marc de la finca on s’ubiquen. Les quatre visites programades han conclòs amb un tastet de vi, oli i de productes de temporada que són cultivats i elaborats per Brugarol en diferents finques de Palamós entre elles el Mas del Vent.

La recaptació econòmica neta que s’ha generat mitjançant aquestes visites públiques al claustre, i una vegada deduïdes totes les despeses que comporta la visita, inclosa l’assegurança, ha quedat a disposició de l’Ajuntament de Palamós, que un cop valorades les propostes i projectes, determinarà quina/es entitat/s locals sense ànim de lucre seran beneficiàries d’aquesta aportació econòmica, que haurà de ser destinada a projectes locals amb finalitat social, sanitària, educativa o cultural.

Visites gratuïtes per a entitats locals i estudiants

A banda d’aquesta oferta oberta al públic en general, durant aquest any 2016 també s’han programat quatre vistes totalment gratuïtes adreçades als alumnes de les escoles de primària de Palamós, incloses dins el programa pedagògic municipal “Fem Arrels” i que van tenir lloc a finals del mes d’abril.Un total de 237 alumnes dels cursos de P5 i de 2n de primària van poder gaudir de la visita al Mas del Vent amb un recorregut guiat i pensat especialment per a les edats d’aquests alumnes, que els va permetre conèixer els diversos elements escultòrics i patrimonials d’aquest espai.

L’acord de visites gratuïtes establertes entre l’Ajuntament de Palamós i la plataforma cultural Focus Engelhorn, també inclou les visites dirigides a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural, vinculades al municipi de Palamós.

El claustre, escenari del festival de dansa Onadance

La nit del 10 de juliol el claustre del Mas del Vent va ser escenari d’un dels espectacles programats al festival Onadance organitzat per l’Àrea de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós i la companyia de dansa palamosina CobosMika Company, amb la col·laboració de la plataforma cultural i artística Focus Engelhorn.

Més de 150 persones van ser presents a la representació de la coreografia NMNW Neither Man Nor Woman, a càrrec dels ballarins professionals de CobosMika company. Amb aquella coreografia el claustre del Mas del Vent va esdevenir un espai màgic, icònic que per les seves característiques artístiques i visuals, que van convertir aquest espectacle cultural en un moment únic.

Nit Solidària Costa Brava i visita del MNAC

El mes de juliol el Mas del Vent de Palamós també va ser escenari de la 2a Nit Solidària Costa Brava, per la lluita contra la sida. L’activitat solidària és organitzada per la Fundació Lluita contra la Sida, Focus Engelhorn, la Fundació Lluís Coromina i Bonart Cultural. Els 150 assistents van gaudir del sopar servit pel xef amb estrella Michelin, Nandu Jubany.

La vetllada va comptar amb les actuacions de la companyia internacional de dansa CobosMika, la companyia sud-africana de circ social Zip Zap Circus i el Mag Lari. Enguany aquesta iniciativa va aconseguir recaptar 38.900 euros que es destinaran a la Fundació Lluita contra la Sida i a la línia de VIH de l’Hospital de Palamós.

Durant el mes de juny és va celebrar la visita teatral al mas del Vent a càrrec de de l’actor Martí Peraferrer, la violinista Glòria Vila  i un dinar basat en un menú de productes Brugarol i de l’Empordà. Aquesta visita es va celebrar oberta al públic i 30 assistents van gaudir d’una manera singular del claustre d’estil romànic.

Finalment cal destacar que els dies 15, 16 i 17 de setembre i l’1 d’octubre van tenir lloc, al Claustre del Mas del Vent de Palamós, visites guiades adreçades als Amics del Museu Nacional d’Art de Catalunya i incloses dins les jornades Europees de Patrimoni. Un total de 150 persones, distribuïdes en aquests quatre dies, van participar de l’activitat.

PDF: premsa-patrimoni-visites-claustre-mas-del-vent

Èxit de públic a les visites realitzades enguany al Claustre del Mas del Vent de Palamós
Residència d’arquitectura amb Will Alsop a Las Heras Imaginari +
Tres col·leccions amb un objectiu: l’art +
El Mas del Vent , Palamós i l’Empordanet amb els amics MNAC +
XV Rally Costa Brava Històric Palamós +
Acte Fira Nadalenca de Palamós al Mas del Vent · 30 gener 2018 +
Les propostes més independents del Swab, de la mà de Focus Engelhorn +
Residència artística LAS HERAS IMAGINARI – HAMLET +
Més de 800 persones visiten el claustre del Mas del Vent al 2016 +

amb la col·laboració de BRUGAROL Web Design: iglésiesassociats